Areal - Fastighetsförmedling och rådgivning för jord- och skogsbruk

Aktuellt

Personal sökes
2017-06-08
Till våra kontor i Ljusdal och Hudiksvall söker vi nu redovisningsekonomer och skogligt utbildade medarbetare med intresse för ekonomi. Välkommen med din ansökan före 31 augusti till Jonas Jonsson, jonas.jonsson@areal.se och tel 0651-688 51. > Läs hela annonsen här.

Vinnare i gissa kottarna!
2017-05-09
Av 277 deltagare i vår tävling på skogsdagen den 13 maj får vi gratulera Rose-Marie Gustavsson, Karlshamn som vinnare till presentkortet på ERIKSBERG viltpark. Rose-Marie prickade som ensam tävlande antalet exakt, nämligen 297 kottar i glaslådan. Carl och Ulf, Areal | Växjö
Areal har ny styrelse
2017-05-08
Vid bolagsstämman i slutet av april lämnade Åke Carlsson ordförandeposten och styrelsen på egen begäran. Till ny ordförande valdes Mats Bygge och Tomas Karlsson valdes in som ledamot.
Skogskväll i Hyltefabriken
2017-03-03
Areals Daniel Nordin redogjorde för läget på fastighetsmarknaden och Stora Enso visade upp deras bruk i Hylte. > Läs mer om den lyckade skogskvällen här.

Areal ger ut en skattebok
2017-02-07

Areals lilla gröna ger jord- och skogsägare goda råd inför deklarationen 2017.

> Beställ ditt exemplar kostnadsfritt här.

Areal startar skattekurs
2017-01-31
Första kurstillfället är den 20-22 mars på Sätra Brunn, mellan Västerås och Sala. "Skatterna i skogen" är en grundkurs som ger dig möjlighet att förkovra dig i beskattning, företagande samt fastighets- och familjerätt. > Läs mer och anmäl dig här...

Areal finns nu i Västerdalarna
2017-01-02

Det är Olov Israelsson som etablerar Areals kontor i Dala-Järna. Olov har en praktisk bakgrund i skogs- och lantbruket och är utbildad skogsingenjör samt registrerad fastighetsmäklare. Närmast kommer han från LRF Konsult där han jobbat de senaste 13 åren med skogliga frågor. Vi önskar Olov varmt välkommen till Areal och stort lycka till.

Nu finns Areal i Uddevalla
2017-01-02

Torbjörn Mellin driver sedan årsskiftet Areal i Uddevalla. Torbjörn är skogsmästare i grunden och arbetade många år som inspektor på dåvarande skogsägareföreningen. Sedan mitten av 00-talet är han verksam som fastighetsmäklare med inriktning mot jord- och skogsbruksfastigheter. Tillsammans med sin familj driver Torbjörn också en gård strax söder om Uddevalla inriktad främst på skog och spannmålsproduktion, men där finns även hästar och några dikor. Varmt välkommen till Areal och stort lycka till.

"Generationsskiften annorlunda förr"
2016-12-21

Mats Bygge på Areal i Västerås reflekterar över och ger råd om generationsskifte av gårdar i senaste nyhetsbrevet från AB Karl Hedin. >Läs hela artikeln här.

 

Göteborgskontoret har flyttat
2016-12-19
Areal i Göteborg byter lokaler och samlokaliserar nu med samarbetspartnern Argum, som nyligen etablerat sig i Västsverige. Vi finns nu på Industrivägen 55, Sävedalen, Partille. Välkommen att hälsa på oss.
"Höga priser gör skiftet svårare"
2016-12-09
Skogsfastigheterna blir allt dyrare. De stora värdena gör det allt svårare att fullt ut kompensera syskon när någon ska ta över familjens gård och skog. Det viktiga är att först göra en noggrann marknadsvärdering. Läs hela intervjun med vår vd Fredrik Luhr i senaste numret av Holmen Skog's tidning Skogsliv >till artikeln

Livet efter generationsskiftet
2016-12-09
Läs den femte och sista delen i Tillväxt's serie om generationsskifte. Denna gång handlar artikeln om livet efteråt. Martin Lindskog har varit behjälplig i generationsskiftet för familjen. Passa också på att testa vilken typ av generationsskiftare du är, Mats Bygge ger dig vägledning. Läs hela artikeln här >del 5 Generationsskifte Livet efteråt.

Tidigare artiklar i samma serie om Generationsskiften i Tillväxt hittar du här;
Areal i Skövde har flyttat
2016-11-29

Areal i Skövde hälsar dig hjärtligt välkommen till det nya kontoret på Vasagatan 35 i Skövde. "Det är kul att nu kunna erbjuda alla våra kunder en trevlig mötesplats med bra läge, oavsett om man vill diskutera fastighetsärenden, ekonomiska frågor eller bara är sugen på en kopp kaffe" hälsar Kristian och John.

Areal finns nu också i Hudiksvall
2016-11-04

Areal har sedan tidigare haft många kunder i Hudiksvallsområdet och nu tar vi steget fullt ut och öppnar ett nytt kontor för att lättare kunna träffa nya och gamla kunder på plats. Välkomna!

Sveriges mordernaste sågverk
2016-10-10

Areal i Göteborg tillsammans med Handelsbanken, Argum och Derome har glädjen att bjuda in dig till en inspirerande dag i skogens tecken. Följ med oss på en bussresa till Derome Timbers sågverk i Derome. Under resans gång kommer du att få information av både skoglig och ekonomisk karaktär. Torsdagen den 15 november mellan kl. 08:45 och kl. 16:00. >Läs hela inbjudan här.

Areal i Luleå har fått förstärkning
2016-09-28
Helén Engström kommer att verka som ekonom i Norrbotten och är stationerad i Luleå. Helén är utbildad ekonom och kommer i höst att komplettera sin utbildning med Beskattningsrätt för att vara beredd inför deklarationssäsongen 2017. Som tidigare bankrådgivare inom både Privat- och Lantbruksmarknaden, under 16 års tid hos Länsförsäkringar Bank och nu senast hos Nordea, har Helén haft skogsägare som kunder. I höst läser Helén Förarbevis för båt, då Luleå har en omtalad och fin skärgård, som kommer att upptäckas under nästa sommar tillsammans med familjen. Skogarna kring stugan inbjuder till att cykla MTB på skogsvägar och stigar. En hel del skidåkning blir det också på den norrländska snön. Välkommen till Areal.
Areal har fått förstärkning
2016-09-01

Victor Vretlund är utbildad skogsmästare och läser under hösten och våren in kurser för att bli mäklare. Victor som är uppvuxen på en gård i Dingtuna strax utanför Västerås har tidigare varit verksam som bland annat snickare och är intresserad av byggnadshistoria och gamla kulturmiljöer, även golf och fiske. Victor kommer att vara verksam i hela Mälardalen med stationering i både Västerås och Stockholm. Kontaktuppgifter till Victor finns på hemsidan. Välkommen till Areal.

"Frångå marknadsvärdet"
2016-09-01
Anders Berglund vid vårt Ljusdalskontor ger goda råd för generationsskiften i senaste numret av Handelsbankens kundtidningen Tillväxt. Vår kollega Mats Bygge i Västerås intervjuas också på samma tema. Läs hela artikeln >del 4 Generationsskifte Skatter och ekonomi.
Tidigare artiklar i samma serie om Generationsskiften i Tillväxt hittar du här;
Träffa Areal på skogsdag i Öxnevalla
2016-09-01

Välkomna på Södras skogsdag i Öxnevalla lördagen den 10 september mellan klockan 9:00 - 15:00. Kom och träffa Mikael Axelsson och Johan Melin från vårt kontor i Göteborg. Följ skyltar från riksväg 41. Välkomna!

Möt Areal på Södras skogsdag
2016-08-30
Välkomna på Södras skogsdag vid Folkets park i Landsbro nu på lördag den 3 september mellan klockan 9:30 - 14:00. Kom och träffa Henrik Gunnarsson och Reidar Pettersson från våra kontor i Vetlanda samt Jönköping. Välkomna!
Träffa Areal
2016-08-23

Kom och hälsa på oss i vår monter på Hushållningssällskapets sommarmöte i Fänestad strax utanför Forsheda lördagen den 27 augusti. Vi finns på plats mellan kl. 10:00 och 16:00.  http://hushallningssallskapet.se/?calendar=sommarmote

Kontoret i Växjö utökar
2016-06-27

Växjökontoret har förstärkts med Carl Westling som är utbildad skogsmästare och blivande mäklare. Han kommer från skogsbranschen där han varit egenföretagare under en tid. Carl är uppvuxen i trakterna kring Växjö och hans stora intresse är att jaga tillsammans med de egna hundarna. Carl ser framemot att arbeta med befintliga och nya kunder inom Areals verksamheter fastighetsförmedling, värdering och ekonomi för jord- och skogsägare.

Ordning och reda viktigt vid försäljning
2016-05-17

Vår kollega Kristian Strandell ger sina bästa råd till säljare och köpare av skogs- och lantbruksfastigheter i senaste numret av Handelsbankens kundtidning Tillväxt. >Läs hela artikeln här.

Skogsägare betalar ofta för mycket skatt
2016-05-17
Läs Mats Bygges kloka råd i Stora Enso Skog's nyhetsbrev. >Till artikeln.

Fredrik Luhr ny VD
2016-04-01
Fredrik Luhr tillträder idag posten som VD för Areal i Sverige och efterträder Martin Lindskog. Martin avgår från posten på egen begäran efter sju framgångrika år som VD. Under perioden har antalet Arealkontor och medarbetare samt marknadsandel fördubblats. Framledes fortsätter Martin sin verksamhet inom Areal i Skåne. Fredrik Luhr har varit verksam inom Areal sedan starten 2003. >Läs mer här.

Seminariedags med Stora Enso Skog
2016-03-08

Areal medverkar på seminarium om din skogs framtid som arrangeras av Stora Enso Skog.

Seminarierna går av stapeln den 8 mars i Göteborg, den 9 mars i Karlstad och den 10 mars i Stockholm.

>Läs inbjudan här.

Deklarationsdags
2016-03-08

Har du koll på siffrorna? Som skogsägare är det mycket att hålla koll på när det är dags för deklarationen. Vår kollega Mats Bygge ger goda råd i Stora Ensos senaste nyhetsbrev. >Läs hela artikeln här.

 

Skogspub med Göran Persson
2016-03-01

Onsdagen den 16 mars kl 18 är det dags för Skogspub i Västerås igen. Skogspuben anordnas i samarbete mellan Handelsbanken, Holmen Skog, Fyrklövern och Areal på Stadshotellet i Västerås. Under kvällen kommer skogsägaren och f d statsministern Göran Persson att prata om temat: ”Har skogen en ljus framtid?”. Det kommer att bli mycket intressant!

 

Anmäl dig på www.skogspub.anmälan.com eller på telefon till Anton Stolpe Nordin på 073-693 51 18. Vi bjuder så klart på förtäring och dryck.

 

Nästa skogspub äger rum 19 maj, då vi åker buss upp på skogsexkursion till brandområdet i norra Västmanland. Missa inte det heller!

 

Så styr skatter överlåtelsen
2016-02-23

Köp eller gåva? Det som ger mer skatt för nuvarande ägare ger ofta mindre skatt för blivande ägare. Och tvärtom. Läs om hur man hittar vägar runt de värsta fallgroparna i skattedjungeln i senaste numret av Handelsbankens kundtidning Tillväxt där vår kollega Mats Bygge intervjuas. >Läs hela artikeln här.

Läs även tidigare artikel i tidningens serie om Generationsskifte, >till artikeln.

Priset på skogsfastigheter stiger igen
2016-02-09
Funderar du på att köpa mer skog? Efter några år med sjunkande priser på skogsmark så vände kurvan uppåt igen under 2015. Är det ett bra tillfälle att slå till nu? Vår kollega Mats Bygge ger råd i Stora Ensos senaste nyhetsbrev, >läs hela artikeln här.

Areal i Göteborg har ny adress
2016-02-01
Den 1 februari flyttar vårt Göteborgskontor till nya lokaler. Den nya adressen Ättehögsgatan 8A, 416 74 Göteborg. Kom gärna på besök hälsar Mikael, Johan och Åke.
Välmeriterad lantbruksekonom till Areal i Hedemora
2016-01-19
Sven Eriksson förstärker kontoret i Hedemora med sitt stora kunnande inom lantbruksekonomi. Sven är utbildad lantmästare och har arbetat på LRF Konsult fram till 2009 då han tillträdde som lantbruksansvarig på Södra Dalarnas Sparbank. Nu är det dags för Areal och våra kunder att få hjälp av Sven när det gäller kalkylering och affärsplaner, bokslut och deklarationer samt EU-ansökningar. Sven bor och driver växtodling på den egna gården som ligger i Stora Skedvi, Säters kommun. Varmt välkommen till Areal Sven.
Anton Stolpe Nordin börjar på Areal i Västerås
2016-01-19
Anton är en 27-årig skogsmästare från Dingtunatrakten, i södra Västmanland. Han har, innan sina studier, i flera år jobbat praktiskt med jord och skog på olika gårdar i Svealand. Hos oss kommer Anton att jobba med ekonomi och skatter runt jord och skog, värderingar samt naturligtvis även med mäkleri av gårdar i Västmanland. Hjärtligt välkommen till Areal i Västerås, Anton.
Mikael Axelsson börjar på Göteborgskontoret
2015-12-11
Stolta och glada hälsar vi Mikael välkommen till vårt kontor i Göteborg. Han har sina rötter i de småländska skogarna men är sedan drygt tjugofem år bosatt i Göteborg med fru och två barn. Mikael är jägmästare och registrerad fastighetsmäklare och har de senaste sexton åren arbetet på LRF Konsult. Nu är det äntligen Areals och våra kunders tur att få ta del av hans kunskap. Välkommen till Areal.
John Enander ansluter till Areal i Skövde
2015-12-02
John är uppvuxen på en skogsgård i Ulricehamn, där han också bor med sin familj. Han kommer närmast från LRF Konsult, där han arbetat som fastighetsmäklare i 7,5 år. John är utbildad skogsmästare och registrerad fastighetsmäklare och har sin passion i jord- och skogsbruket. Nu förstärker han Skövdekontoret där han kommer arbeta med Kristian Strandell för att fortsätta utveckla Areal i Skaraborg. Välkommen till Areal.
Expansionen fortsätter i Ljusdal
2015-12-01
Jonas Svenshammar börjar den 1 december på kontoret i Ljusdal. Jonas är bonde och driver en gård med växtodling och mjölkkor. Gårdens skog sköter han enligt principen "ett hygge större än ett halvt hektar är ett misslyckande". Jonas stora intresse för lantbruksekonomi ledde till en anställning på LRF Konsult, där han de senaste 35 åren jobbat med deklarationer under vårvintrarna. Vi hälsar Jonas varmt välkommen till Areal.

Skogspub i Västerås
2015-11-13
Torsdagen den 26 november kl 18 är det dags för Skogspub igen. Skogspuben anordnas i samarbete mellan Handelsbanken, Holmen Skog, Fyrklövern och Areal i Saluhallen. Under kvällen kommer jägaren och Nobelkocken Niclas Wahlström att dela med sig av styckningstips och recept för både vildsvin och hjort. Anmäl dig på www.skogspub.anmälan.com eller på telefon till Johan Hermelin på 070-6157036. Vi bjuder så klart på mat och dryck. Nästa skogspub äger rum 16 mars då skogsägaren och f.d. Statsministern Göran Persson kommer till Västerås och vår Skogspub. Missa inte det!

Läs senaste marknadsbrevet
2015-11-04

Nu är höstens marknadsbrev utgivet, denna gång författat av Tomas Karlsson, Areal i Karlstad. Läs bl a om hur priset påverkas av var fastigheten är belägen och vilken typ av fastighet det är. > Läs hela marknadsbrevet här. Hör gärna av dig om du har några frågor.

 

Areal i Linköping flyttar
2015-11-02
Den 2 november går flyttlasset till kontorets nya fina lokaler på Gumpekullavägen 8 i Linköping. Adressen är; Gumpekullavägen 8, 582 78 Linköping. Telefonnumren är desamma som tidigare. Kom gärna och hälsa på oss i våra nya lokaler hälsar medarbetarna på Linköpingskontoret.
Ljusdalskontoret utökar
2015-11-02
Den 2 november börjar Love Persson på vårt Ljusdalskontor. Love är 29 år och är uppvuxen i Järvsö. Han har ägnat de senaste åren åt studier i ekonomi vid Uppsala Universitet och till Skogsmästare i Skinnskatteberg. Nu är han tillbaka i Hälsingland och hungrig att ta sig an arbetet som skogsekonom. Lycka till Love och välkommen till Areal.

Temakväll Jord & skog i Norrtälje
2015-10-29
Den 24 november arrangerar Roslagens sparbank en temakväll för jord och skog i Norrtälje. Medverkande förutom Areal är: Lantmäteriet, Jägareförbundet, DINA försäkringar och Holmen skog Under kvällen behandlas bland annat följande: Är skog/jord en lönsam investering? Vad påverkar värdet på jordbruksfastigheter? Hur styckar man av? Vad bör man tänka på vid finansiering? Tid kl. 18 - ca 21 i A-salen Roslagens Sparbank, Norrtälje, ingång Danskes gränd. Det bjuds på fika. Anmälan senast den 22 november via www.allready.net/roslagen Användarnamn: Fastighet Lösenord: Investering eller ring 0176-770 00.
Södertälje kommun väljer Areal
2015-10-08
Södertälje kommun har givit Areal det förtroendefulla uppdraget att förmedla en större jord- och skogsbruksegendom med planerad säljstart våren 2016. Fastigheten är belägen söder om Södertälje och omfattar totalt cirka 1 200 ha, varav 940 ha land och 260 ha vatten. Försäljningen handläggs av Areal i Stockholm. Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare Jens Agensjö, 08-678 40 80, för mer information.
Skogsutbildning för nya skogsägare
2015-09-24
Areal i Ljusdal, tillsammans med Norrhälsinge Skogsägareförening och Handelsbanken utbildar dig i skogsekonomi, juridik och hur en skogsbruksplan fungerar. > Till inbjudan.

Välkommen till Sättra gård
2015-09-08

Lördagen den 3 oktober kl. 9:00 - 13:00 träffas vi på Sättra gård för en dag i skogen. Välkommen önskar Areal, Danske Bank och Holmen skog. Sättra gård ligger strax sydväst om Väderstad. > Vägbeskrivning och mer information om skogsdagen hittar du här.

Möt Areal på Södras skogsmässa
2015-09-03

Välkomna till skogsmässan i Attsjö nu på lördag den 5 september kl. 9:00 - 14:00. Attsjö ligger öster om Växjö, det är skyltat från väg 25. Kom och träffa Ulf Brogren från vårt Växjökontor. Välkomna.

 

Skogspub i Västerås
2015-08-31

Torsdagen den 24 september kl. 18 är det dags för Skogspub igen. Skogspuben anordnas i samarbete mellan Handelsbanken, Holmen Skog, Fyrklövern och Areal på Stadshotellet i Västerås. Holmen Skogs skogsvårdschef Erik Normark kåserar runt ämnet i hans nya bok ”Konsten att sköta skog”. Boken delas ut kostnadsfritt under kvällen. Anmäl dig på www.skogspub.anmälan.com eller till Emil Hjerpe på tel 073-8106763. Nästa Skogspub i Västerås äger rum den 26 november, då Nobelkocken Niclas Wahlström berättar om och visar tillredning av de ”nya” viltslagen vildsvin och kronhjort. Välkomna.

Heagårds jakt- och fiskemässa
2015-08-31
Träffa Daniel Nordin från Areal i Ljungby och många andra. Mässan går av stapeln på Heagård, strax norr om Halmstad, den 26 - 27 september mellan kl. 10 - 17. Välkommen. > Till programmet.

 

Träffa Areal
2015-08-25

Kom och hälsa på oss i vår monter på Hushållningssällskapets sommarmöte i Nye utanför Vetlanda den 29 augusti. Vi finns på plats mellan kl. 10:00 och 16:00. Läs hela programmet här.

 

Areal i Ljusdal söker ny medarbetare
2015-07-01
Är du skogsutbildad och vill ge skogsägare råd och hjälp inom ekonomi, juridik och skog?

Välkommen med din ansökan senast den 31 augusti. Läs hela annonsen här.

Träffa Areal på Ullared Game Fair
2015-06-01

Den 5 - 6 juni går jakt- och fritidsmässan av stapeln. Daniel Nordin från Ljungbykontoret och Johan Melin från Areal i Göteborg är utställare och finns på plats. Besök oss gärna.

> Läs om mässan här.

Justera deklarationen för generationsskifte
2015-05-27
Generationsskifte är som bekant något som behöver planeras noggrant, inte minst av skattetekniska skäl. Det går att ändra i gamla deklarationer som är upp till fem år gamla och Henrik Malmborg på Areal i Linköping uppmanar till att nyttja den möjligheten. > Läs hela artikeln i Stora Ensos nyhetsbrev.

Martin Lindskog reflekterar
2015-05-12
över marknaden för jord- och skogsfastigheter. Läs vår VD Martin Lindskogs senaste marknadsbrev. >Till marknadsbrevet.

Äntligen - Areal i Malmö
2015-03-30
Ansvarig är Karl-Johan Hansson som är agronom och reg. fastighetsmäklare. Han är uppvuxen på enväxtodlingsgård söder om Malmö som han idag driver. Karl-Johan kommer närmast från Cronholm Gårdar där han de senaste 8 åren jobbat med fastighetsförmedling. Vi önskar Karl-Johan och Malmökontoret stort lycka till och välkommen till Areal.

Det våras för...
2015-03-25
... skogsfastighetsmarknaden. 2014 var definitivt ett trendbrott med ett ökat utbud av nya fastigheter och ett betydligt större intresse från köparnas sida vilket i flera fall ledde till en mer intensiv budgivning. I de flesta delar av landet har det också inneburit att den nedåtgående pristrenden har brutits. Läs hela artikeln i Stora Ensos nyhetsbrev där vår kollega Jonas Jonsson uttalar sig i ämnet > till artikeln.

Ljusdalskontoret utökar
2015-03-02
Anna Sundberg-Jonsson är

Ljusdalskontorets senaste tillskott. Anna är redovisningsekonom och kommer närmast från en tjänst som ekonom på Mekanotjänst Industrier och dessförinnan från LRF Konsult. Hon bor med sin familj på en gård strax söder om Järvsö. Välkommen till Areal Anna.

Följ oss på Facebook.
2015-02-20
I februari lanserade Areal Sverige vår sida på Facebook. Följ oss och få matnyttig information.Vi kommer dela intressanta länkar, föreläsningar vi håller och nyheter som berör oss alla som är verksamma i vår bransch, jord- och skogsbruk. > Välkomna till Areal Sveriges facebooksida.
Vetlandakontoret har ny adress
2015-02-16
Vi finns numera i nyrenoverade lokaler på Storgatan 12, mitt i stan. Invigning av lokalerna skedde den 30 januari tillsammans med stort antal kunder och personer inom bank- och skogssektorn.Nya som gamla kunder hälsas varmt välkomna till Areal i Vetlanda.
Ny medarbetare till Västeråskontoret
2015-01-13
Emil Hjerpe förstärker vårt kontor i Västerås. Emil är utbildad skogsmästare och kommer till sommaren att ta ut sin registrering som fastighetsmäklare. Han är 25 år, uppvuxen i Askersund och har jobbat som aspirant på Holmen Skog. Välkommen Emil.
Årets julgransplundring i Ljusdal -
2015-01-13

dubbelt så bra. För att kunna möta efterfrågan genomfördes i år två välbesökta julgransplundringar. Deltagarna bjöds på mat, minglade och fick rykande färsk information om skatter, försäkringar och inte minst en inblick i alla konstiga ord i julsångerna. Till de som varit snälla under året delade tomten också ut en julklapp. > Till bildcollaget.

Julgransplundring i Ljusdal
2014-12-22

Areal i Ljusdals kunder hälsas välkomna till julgransplundring den 7 och den 8 januari kl. 18:00-21:00.

> Läs inbjudan här.

Lyckad branschträff i Linköping
2014-12-11

Stort tack alla ni som kom till Areals och Vadstena Bokföringsbyrås adventsfika i Linköping den 4 december.

Det gör vi om nästa år hälsar Eva och Frida. God Jul.

 

Fem tips när skogen skadas
2014-12-11

Läs Jens Agensjös tips i senaste numret av Holmen Magasin,

> till artikeln.

Glöggmingel i Ljusdal
2014-12-10

Areal i Ljusdal hälsar välkomna till glöggmingel den 18 december,

> till inbjudan

Nu finns Areal i Göteborg
2014-12-04

Areals senaste kontorsöppning har skett i Göteborg. Ansvarig är Johan Melin som är skogsingenjör och reg. fastighetsmäklare. Han är uppvuxen på en gård med spannmålsodling och dikobesättning men bor numera med sin familj på en skogsgård strax utanför Alingsås.

Johan kommer närmast från LRF Konsult där han har jobbat de senaste 12 åren. Vi önskar Johan och Göteborgskontoret stort lycka till. Välkommen till Areal.

Vad händer på marknaden?
2014-11-07

Hur går det för jord- och skogsbruket? Läs VD Martin Lindskogs reflektioner i hans senaste marknadsbrev,

> till marknadsbrevet.

Generationsskifteskväll i Ljusdal
2014-10-22

Den 4 november kl. 18-21 håller kontoret i Ljusdal en informationsträff med skattenyheter och generationsväxling av jordbruksfastighet på Förvaltningshuset. 

> Läs hela inbjudan här.

Generationsväxla med enkla och
2014-10-07

robusta lösningar. Många skogsägare överlåter sin fastighet som gåva. En överlåtelseform som ofta har flera fördelar för både givare och mottagare. Martin Lindskogs tips är att inte krångla till det med knepiga gåvovillkor och att noggrant dokumentera hela generationsväxlingen. > Läs hela artikeln i senaste numret av Aktivt skogsbruk här.

Areal till Västerås
2014-09-04

15 september öppnar ytterligare ett Arealkontor, denna gång i Västerås. Det är Dan Aldén och Mats Bygge, två rutinerade konsulter inom skogs- och lantbruksekonomi samt fastighetsaffärer som kommer att vara baserade i Västerås, med hela Västmanland som verksamhetsområde. Deras kontor ligger mitt i Västerås, på plan 18 i Skrapan. Välkomna att kontakta Areal i Västerås.

 

Generationsväxla i livet
2014-08-18

Börja prata om generationsväxlingen i god tid. Ett generationsskifte kan rymma många komplexa frågor och måste få ta tid för att både föräldrar och barn ska känna sig nöjda. Martin Lindskog har skrivit en artikel i ämnet i senaste numret av Aktivt Skogsbruk. Läs hela artikeln här.

Brandskadad skog och skatteeffekter
2014-08-11

av detta. Har du drabbats av brandskador i din skog? Det första du bör göra så snart det är möjligt att vistas i markerna är att ta kontakt med ditt försäkringsbolag för att tillsammans med dem gå igenom skadorna. Du bör även ta kontakt med virkesköpare så att skadad skog som ska avverkas kan omhändertas.

 

När försäkringsersättning och ersättning för virke kan fastställas beloppsmässigt så har du en del saker att ta ställning till i samband med att ditt bokslut och deklaration ska upprättas. När det gäller dessa saker så behöver du utöver eventuellt överenskommen betalningsplan inte  ta ställning till dessa saker förrän bokslutet och deklarationen upprättas vilket ju sker i början av året efter räkenskapsåret. Här beskriver vi kortfattat vilka möjligheter som finns och vi rekommenderar att du tar kontakt med sakkunnig person för att göra en ordentlig genomgång av vad som är bäst just för dig. Många av möjligheterna kan kombineras men det finns även vissa begränsningar i hur de kan kombineras. Här på Areals hemsida hittar du ett antal personer över hela landet som du kan vända dig till.
 

Betalningsplan
Betalningsplan innebär att du kommer överens om hur betalningen av de avverkningsrätter du säljer ska fördelas över flera år. Här är det viktigt att du avtalar med din virkesköpare innan räkenskapsårets slut.
 

Skogskonto/skogsskadekonto
Inbetalning till skogskonto kan göras med 60 % av likvid för avverkningsrätter och försäkringsersättning samt med 40 % av erhållen ersättning för leveransvirke. Har du drabbats av en skada som motsvarar minst 2 års tillväxt kan man göra insättning med högre belopp nämligen 80 % för avverkningsrätter och försäkringsersättning och med 50 % av erhållen ersättning för leveransvirke. För de som drabbats så mycket att minst 1/3 av personens skog måste avverkas i förtid så finns även möjlighet till insättning till skogsskadekonto där beloppen även här är 80 % respektive 50 %. Insättning på skogskonto får stå inne i 10 år och på skogsskadekonto i 20 år. För både skogskonto och skogsskadekonto gäller att insättning endast får göras av den som har enskild näringsverksamhet och att insättning inte får göras med så stort belopp att du redovisar underskott i verksamheten. Det är därför av yttersta vikt att insättning inte görs förrän i samband med att deklarationen upprättas eller efter att en beräkning av resultatet gjorts.


Skogsavdrag
Har du outnyttjade skogsavdrag så kan utöver virkeslikviden även försäkringsersättningen räknas in i den avdragsgrundande intäkten. Normalt kan avdrag göras med 50 % av avverkningsrätter och försäkringsersättning och 30 % av intäkten från leveransvirke men det kan vara möjligt med större belopp om avdragsutrymmet grundar sig på ett fastighetsköp som betraktas vara ett rationaliseringsförvärv.

 

Ersättningsfond
Vid större skador kan det bli aktuellt med avsättning till ersättningsfond vilket innebär att försäkringsersättning istället för att beskattas omgående eller användas som avdragsgrundande intäkt för skogskontoinsättning eller skogsavdrag kan göra underlag för avsättning till ersättningsfond. I korthet kan detta beskrivas att beloppet reserveras och inom en 3 årsperiod kan användas till att skaffa ersättningsmark. I vissa fall kan Skatteverket medge att man får upp till 6 år på sig att skaffa ersättningsfastigheten.


Reservera kostnader för återbeskogning
Då skogsintäkter för det skadade området erhållits kan de som inte tillämpar reglerna om förenklat årsbokslut även reservera kostnaderna för återbeskogning i sin balansräkning. Beräknade kostnader fram till och med hjälpplantering kan därmed kostnadsföras samma år som skogsintäkterna erhållits. Om betalningsplan används måste allt vara utbetalt för att hela kostnaden för återbeskogningen ska kunna reserveras. Finns innestående belopp kvar reducerar detta möjligheten till att reservera kostnader för återbeskogning.

 

Som tidigare betonats kan vissa åtgärder kombineras och vi rekommenderar att du tar hjälp för att lösa vad som är bäst just för dig. Vi på Areal står gärna till tjänst.

 

Vi vill vi även uppmana alla skogsägare som inte redan gjort det, att se över sitt försäkringsskydd så att du verkligen har det försäkringsskydd för din skog som du förväntar dig att ha om du skulle drabbas av skador på din skog.

 

Utskriftsvänlig version.

Areal i Ljusdal söker ny medarbetare
2014-08-04

På Areal i Ljusdal arbetar vi i huvudsak med rådgivning till jord- och skogsägare inom ekonomi, juridik och skog men också som fastighetsmäklare. Verksamhetsområdet är Hälsingland och Jämtlands län.

Nu vill vi bli fler. Välkommen med din ansökan före 31 augusti till

mail: jonas.jonsson@areal.se eller tel: 0681-688 51.

Till annonsen.

Karlstadskontoret utökar
2014-07-01
Tomas Karlsson börjar idag på vårt kontor i Karlstad. Tomas är skogsmästare, civilekonom och reg. fastighetsmäklare. Han kommer närmast från LRF Konsult där han arbetat inom Skogsbyrån med i huvudsak skatterådgivning åt skogsägare, han har även varit skogschef för verksamheten i Värmland. Tomas är 42 år, bor i Karlstad tillsammans med fru och två barn och tillbringar en stor del av sin lediga tid på den egna skogsgården i Dalsland. Varmt välkommen till Areal.

Fastighetspriserna har planat ut
2014-06-25

Priset för skogsfastigheter ligger på exakt samma nivå första halvåret i år som samma period förra året. Däremot har fler affärer gjorts våren 2014 jämfört med 2013.
– Det följer konjunkturen i stort och man ser samma sak på småhusmarknaden. Jag hör av mina kollegor att det går betydligt lättare att göra affärer. Det är bättre virkespriser än 2013 och banker, investerare och köpare är mer på hugget, säger Martin Lindskog, vd på Areal.
Trots fler affärer och förändringar i ekonomin har utbudet på skogsfastigheter varit konstant de senaste åren. Det är fortfarande stora skillnader inom lokala marknader beroende på hur efterfrågan ser ut på orten.
Framöver väntas inga stora förändringar i fastighetspriserna.
– Jag tror att marknaden så sakteliga stabiliserar sig. Det görs fler affärer på samma nivå som i fjol men prisnivån kommer nog att ligga kvar ett tag. I stora mått ser vi en sundare marknad, säger Martin Lindskog.

Det utökade strandskyddet tas bort
2014-06-23

Dagens utvidgade strandskydd slutar att gälla den 31 december i år och länsstyrelserna ser över vilka områden som ska fortsätta att skyddas. Det visar sig nu att många länsstyrelser föreslagit att utöka strandskyddet permanent och att större arealer kommer att vara skyddade.

– Det är en försiktighetsåtgärd från länsstyrelsernas sida nu när det utökade strandskyddet tas bort. Man vill kunna fortsätta påverka hur marken exploateras, säger Martin Lindskog, vd på Areal.

För den enskilde markägaren betyder strandskyddet en begränsning, framför allt handlar det om att man inte får bygga på marken. På så sätt påverkas exploateringsmöjligheterna och markvärdet kan sjunka med ett större strandskyddat område.

En fråga som diskuterats är om strandskyddet ska vara likadant över hela landet, i tätbefolkade områden och glesbygd. Idag ses hela Sverige som likvärdigt när det kommer till strandskyddet. För att justera det här införde man redan 2009 möjligheten till LIS-områden, eller landsbygdsutveckling i strandnära lägen. LIS-områdena ger kommuner möjlighet att utse områden som inte bör strandskyddas för att de gynnar landsbygdsutvecklingen.

– Men i en del fall har länsstyrelsen motsagt sig det vilket gör att LIS inte har medfört den dispensmöjlighet som var tanken. Som markägare gäller det att vara aktiv i det här och se var i arbetet den egna länsstyrelsen och kommunen befinner sig, säger Martin Lindskog.

Strandskyddet är viktigt för att bevara allemansrätten och människors möjlighet till att vistas i natur nära sjöar och hav, och av naturvårdsmässiga skäl.

– Diskussionen handlar om fastighetsägarens förfoganderätt och allmänhetens tillgång till strandlägen. Och i viss mån ekologiska aspekter. Den stora frågan är egentligen vem som råder över jorden, avslutar Martin Lindskog.

Träffa Areal på "Jakt & Fritid" i Ullared
2014-05-20

Årets mässa går av stapen den 6 - 7 juni 2014 på Ullared Game Fair. Kom och besök vår monter, du hittar oss i montern bredvid Svenska Jägareförbundet. Välkomna.

 

http://www.ullaredgamefair.se/

Marknaden har vaknat till liv
2014-05-20

Med en begynnande vårvärme och hopp om ljusare tider har marknaden vaknat till liv med lättare sinne än tidigare. Mindre gårdar med en värdemässig slagsida på byggnader har på flera hållhittat sina köpare under den tidiga våren och det kan säkert vara så att de positivare tongångarna från villamarknaden även spiller över på dessa fastigheter, som verkligen gått kräftgång under en ganska lång tid. Begreppet hästgård har känts slitet i många år. Efterfrågan tycks i säsongens linda vara på uppåtgående, men hur är det med utbudet? Jag förundras över att antalet fastigheter till salu är så antalsmässigt lika över de senaste fyra åren och börjar undra om de två fenomenens samexistens. Det torde vara så att vid ökat utbud ökar även efterfrågan, vilket kanske är en pinsamt enkel, men hållbar slutsats. Den positiva effekten av höga virkespriser gör att skogsköparens kalkyl ser betydligt bättre ut än tidigare, vilket bör bibehålla eller stärka skogsfastighetspriserna under våren. Stigande spannmålspriser skänker framtidstro till jordbruket och bibehållna priser på åker- och betesmark. Prisbildningsmässigt är det antagligen så att säljare förväntar sig att få mindre betalt efter flera års ekonomisk nedgång och sannolikheten att få ihop affärerna ökar. Kan det vara så att Areals värderingssnurra bidragit till att differentiera fastighetspriserna redan? Vi på Areal anar en större prisdifferentiering i vad som tidigare var fallet mellan attraktiva och oattraktiva fastigheter och att spekulanter i större utsträckning vänder sig emot de schablonartade skogsvärderingsprinciperna som presenteras som ett medelpris i kr/m³sk över stora geografiska områden. Den av Areal presenterade värderingssnurran, vari det är möjligt att göra en översiktlig bedömning av skogsfastighetens värde, har fått en enormt stor spridning med tusentals besökare på vår hemsida och har även uppmärksammats i fackpress. Om du missat den, så finns den här: http://www.areal.se/varderingssnurra.aspx. Vår bedömning är att det borde finnas potential för bibehållna eller ökande priser för såväl skogs- som jordbruksfastigheter under innevarande år, med en ytterligare differentiering av priserna. I den härliga vårsolens glans! Martin Lindskog VD Areal i Sverige AB

Välkommen Marcus Hallenberg
2014-05-06

Vi har härmed glädjen att hälsa Marcus Hallenberg, vårt senaste tillskott i Uppsala och Stockholm, välkommen till Areal. Marcus kommer inom kort examineras till ekonomagronom med skogsindustriell inriktning. Sedan tidigare har Marcus jobbat på Handelsbanken Skog och Lantbruk samt Stadshypotek och kommer efter avslutat jobb på Handelsbankens kontor i Knivsta att börja på heltid hos oss. Främst kommer Marcus att jobba med skogsekonomisk rådgivning, bokföring och deklarationsrådgivning. Välkommen till oss på Areal.

Nu kan du värdera din skog!
2014-02-10

Areal har tagit fram en värderingssnurra för att du på ett enkelt sätt ska få hjälp med en översiktlig värdebedömning av din skog. Snurran bygger på Faustmanns formel vilket förenklat innebär att man skiljer skogsbruksvärde och markvärde åt. Denna modell ger en mer nyanserad bild av värdet än det gängse sättet att åsätta skogen ett pris per kubikmeter. Modellen har tagits fram av Areals fastighetsmäklare och indatat i värderingsmodellen utgörs av Areals statistik. Det värde som presenteras omfattar skog och jaktvärdet på din fastighet. Inägomark, byggnader och eventuella exploateringsvärden ingår ej. Värt att notera är att modellen är just en modell. För en mer korrekt beräkning av värdet på din fastighet kontakta någon av Areals mäklare.

 

Till värderingssnurran

 

För ytterligare information läs vår pressrelease

Areal i Ljungby till Storgatan 3
2014-01-28

Areal i Ljungbys nya kontor är centralt beläget i Ljungby, bara 100 meter från kyrkan, med adress Storgatan 3. Vi delar lokalen med MERIT Ekonomi och Juridik. Välkommen. 

Lyckad julgranspundring i Ljusdal
2014-01-13

Hela 70 besökare fick ta del av ett föredrag om skattenyheter och vägfrågor, blev bjudna på paj, minglade och fick en godispåse av årets tomtemor, Mona Geprägs. Tack alla ni som kom till vår julgransplundring.

Johan Pålsson till Ljusdalskontoret
2014-01-03

Vi har glädjen att hälsa vårt senaste tillskott Johan Pålsson välkommen till kontoret i Ljusdal. Han är skogsmästare och har gedigen kunskap om skogsekonomi. Johan har tidigare arbetat som virkesköpare och inspektor på bl. a. Dala-Helsinge och Mellanskog. Han kommer närmast från LRF Konsult där han har arbetat i drygt 6 år. Johan kommer främst att jobba med skogsekonomisk rådgivning. Välkommen till Areal.

2013 nalkas sitt slut
2013-12-19

Trots ett något svalare intresse på fastighetsmarknaden och något vikande priser har vi på Areal medverkat i fler affärer än föregående år och gjort fler deklarationer och bokslut än förut. Ökningen av våra uppdrag förklaras av att vi växer. Det finns fler Arealare idag än för ett år sedan och vi har öppnat ett nytt kontor i Ljungby. Det finns många som vill börja arbeta hos oss och det är troligt att vi är ännu fler nästa årsskifte. Vi förutspår en större efterfrågan 2014 på såväl jord- som skogsfastigheter, understött av goda timmerpriser på senhösten, en fortsatt låg ränta och positiva konjunktursignaler i stort och smått. Vi ser mycket positivt på skatteverkets beslut att inte genomdriva den föreslagna separata momsredovisningen. Branschens enade front mot förslaget urholkade till slut stenen, en mycket fin julklapp till oss och i branschen och inte minst till merparten av skogsägarna. Vi på Areal vill tacka er uppdragsgivare och samarbetspartners för det förtroende ni gett oss 2013 och hälsa våra återkommande kunder åter välkomna 2014 och som ni ser i ovanstående är framtiden ljus.

God Jul och Gott Nytt År

Martin Lindskog, VD Areal

Informationsträff med efterföljande julgransplundring...
2013-12-13

Areal i Ljusdal välkomnar sina kunder till en träff på kontoret den 8 januari kl 18:30 - kl 20:00.

Anmälan görs direkt till kontoret på telefon 0651-688 50. Till inbjudan.

Välbesökt träff
2013-11-29

Torsdagen den 21 november anordnade Areal i Linköping och Vadstena tillsammans med Vadstena Bokföringsbyrå en välbesökt kundträff på Brunneby Musteri. Över 180 intresserade personer hade anmält sig, vi fick tyvärr säga nej till några då det var fullt hus vid 150 personer. Ur programmet: Johan Westman, Areal - åkermarkspriser i Östergötland, Mats Nilsson, Areal - prisutveckling på skogsfastigheter, Henrik Malmborg, Areal - skattenyheter och från Vadstena Bokföringsbyrå Lars Svensson och Per Ydrén som redogjorde för hur man genomför ett lyckat generationsskifte. Dessutom medverkade Carl-Johan Lindén från EU-kommissionen som berättade om kommande förändringar i EU's jordbrukspolitik. Välkommen att höra av dig till Henrik Malmborg på tel 013-24 20 22 om du vill veta mer.

Marknaden för jord- och skogsfastigheter präglas
2013-10-18

för närvarande av ett visst mått av försiktighet och återhållsamhet, beroende på såväl makro- som mikroekonomiska faktorer.

Envisa rykten gör gällande att sågverkens generösa betalning för virke uteslutande är framdrivet av en råvarubrist och det är ingen hemlighet att sågverkens lönsamhet generellt sett är fortsatt svag. Det är oroande att skogsägarens enskilt största intäktspost inte känns stabilare. Konsumtionen av tryckta tidningar minskar stadigt och nya användningsområden för vår unika pappersmassa känns avlägsen. När det gäller jordbruket så har vikande spannmålspriser en liknande effekt.

Glädjande nog är räntan gynnsam för investerare som ser positivt på jord- och skogsbruket och en hel del affärer genomförs ovanstående till trots. Vi på Areal anar en större prisdifferentiering av vad som var fallet tidigare mellan attraktiva och oattraktiva fastigheter och att spekulanter i större utsträckning går ifrån de schablonartade skogsvärderingsprinciperna som presenteras som ett medelpris i kr/m³sk inom ett prisområde.

Schablonprincipen är förvisso enkel och kan ha en god mätbarhet över tid, men väger inte in skogliga parametrar och den har aldrig presenteras med förbehållet att en varians kan förekomma. Statistiken kan ha en normerande effekt på så vis att en dragning mot medelvärdet har kunnats skönjas. I en sjunkande konjunktur sjunker inte priserna nämnvärt, men det svagare intresset syns i att allt fler fastigheter förblir osålda, framför allt om mäklaren brister i sin egen värdebedömning av fastigheten. I dessa situationer kan statistiken har en kontraproduktiveffekt då säljarens prisförväntningar blir orimliga och fastigheten svår att sälja. Det som är positivt är att den rådande konjunkturen höjt kunskapsnivån och i detta sammanhang vill vi på Areal dela med oss av vår kunskap.

Inom några veckor kommer på vår hemsida www.areal.se presenteras en alternativ värderingsmodell för skog och skogsmark vari man kan värdera sin egen fastighet utifrån ett större antal variabler än vad som beskrivits ovan.

Utifrån ovanstående resonemang kan jag inte göra någon annan bedömning än att en uppgång av priserna på skogsfastigheter dröjer till 2014, trots att sågverksaktierna rusat i höjden senaste tiden. Åkermarken är mer lägesbunden och den totala marknaden mindre med större lokala avvikelser, varför vi på denna marknad kan komma att få se ökande priser.

I älgjaktstider!

Martin Lindskog

VD Areal i Sverige AB

Ha inte för högt taxeringsvärde
2013-10-01

Just nu pågår fastighetstaxeringen för Sveriges 350 000 lantbruksfastigheter.

 

Sedan förra taxeringen 2011 beräknas taxeringsvärdena i snitt öka med 9 procent. Bland de län som ökar mest finns Dalarna med 16 procent, medan Värmland är det enda länet i landet vars värde minskar en aning. Ett för högt taxeringsvärde kan få onödiga konsekvenser efter riksdagsvalet nästa år, varnar Martin Lindskog, VD på Areal.

Alla fastighetsägare har nu fått sitt föreslagna taxeringsvärde eller sin fastighetsdeklaration. Senast den 1 november ska deklarationen eller eventuella synpunkter på förslaget vara inne hos Skatteverket. De nya taxeringsvärdena börjar gälla den 1 januari 2014, men det slutliga beskedet skickas ut till skogsägaren först vid midsommar 2014.

Taxeringsvärdet skall motsvara ¾ av fastighetens marknadsvärde och ligger till grund för bl a viss beskattning. I nuläget finns dock ingen förmögenhets-, arvs- eller gåvoskatt i Sverige. Inte heller finns det i nuläget någon sorts fastighetsskatt på jord eller skog. Det är bara tomter och bostadsbyggnader på en gård som kan träffas av viss fastighetsavgift.

Sveriges skog hade 2011 ett totalt taxeringsvärde om 592 miljarder kr. Detta kommer att öka till hela 650-700 miljarder kr nästa år.

– De senaste åren har det i allmänhet inte gjort något att ha ett lite för högt taxeringsvärde. Men, beroende på valutgången förstås, finns en stor risk att för höga taxeringsvärden är av ondo efter nästa val, säger Martin Lindskog på Areal och pekar på om det exempelvis skulle införas en ny fastighets- eller förmögenhetsskatt baserad på taxeringsvärdet.

Det är förstås bara spekulationer, men att beskatta skogen och skogsbruket med någon sorts ”Naturvårdsavgift” är nog ganska frestande för en ny regering som kanske är beroende av Miljöpartiet. Skatten blir nog i så fall inte så hög från början, men skatter är ju så lätta att höja när de väl är införda, kommenterar Martin Lindskog. Den gamla s.k. Skogsvårdsavgiften slopades 1991 och låg på 0,8 % av skogens taxeringsvärde.
Andra typer av näringsfastigheter, såsom hyreshus, industrier och vattenkraftverk fastighetsbeskattas för övrigt redan i dagsläget med rätt höga skattesatser på sina taxeringsvärden.

Därför bör man titta extra på förslaget från Skatteverket i år och kontrollera att de förtryckta uppgifterna om skogens virkesförråd stämmer. Särskilt angeläget är det för dem som har mycket skog.

Har man gjort avverkningar behöver man i allmänhet justera ner virkesförrådet. Det sänker ofta taxeringsvärdet avsevärt. Skatteverket har nämligen inte uppgift om avverkningar som skett sedan den förra taxeringen 2011, utan utgår från att inga avverkningar har gjorts.

Om du är osäker på hur ditt virkesförråd har förändrats, ta kontakt med din virkesköpare.

Vänta kanske inte heller för länge med att göra generationsväxling av gården inom familjen om du går i sådana tankar, avslutar Martin Lindskog. Förhoppningsvis blir skattereglerna för exempelvis gåvor inte försämrade efter ett regeringsskifte, men risken finns!

Att samäga en gård
2013-09-18

Areal i Ljungby och Växjö anordnar träffar i höst på temat "Samägande av gård". Läs mer om var och när här.

Areal i Uppsala på ny adress
2013-09-04

Vi har flyttat till större och fräschare lokaler i Engelska villan på Trädgårdsgatan i centrala Uppsala, ett stenkast från våra tidigare lokaler.
Gratis gästparkering finns på gården utanför vårt kontor.
Den nya adressen för er som vill besöka eller skicka post till oss är:
Areal i Uppsala
Trädgårdsgatan 11
753 09 Uppsala

Välkomna!

Areal i Ljungby anordnar träffar
2013-08-29

i höst på temat "Sälja gården". 

Läs mer om var och när här.

Areal i Ljusdal söker ny medarbetare
2013-08-22

Har du ditt hjärta i skogen och står stadigt med fötterna i myllan? Läs annonsen...

Småländska skogar sålda
2013-07-12

Areal har av Bergs Timber AB under våren 2013 haft uppdraget att genomföra försäljningen av skogsegendomarna Lockebo, Gårdveda, Ramsebo och Bockara, vilka omfattar ca 1 547 ha, varav 1 401 ha produktiv skogsmark med ett virkesförråd om 194 000 m3sk. Försäljningen slutfördes den 11 juli 2013 då köpekontrakt tecknat för egendomarna till en köpeskilling om 124 Mkr. För vidare information hänvisas till pressrelease från Bergs Timber AB.

Jens Agensjö Areal | Stockholm, ansvarig fastighetsmäklare

Henrik Gunnarsson Areal | Vetlanda

Ny medarbetare i Vadstena
2013-06-14

Johan Westman, nybliven ekonomagronom ansluter till Areals kontor i Vadstena. Johan kommer att jobba med fastighetsförmedling och rådgivning. Han har jobbat på kontoret de två senast somrarna och kommer närmast från agronom- och fastighetsmäklarstudier i Uppsala.

Han är uppvuxen på en slättgård, inriktad på spannmåls- och äggproduktion, i Östergötland. Vi önskar Johan varmt välkommen och ett stort lycka till.

Nytt Arealkontor i Ljungby
2013-05-27

Daniel Nordin, jägmästare och reg. fastighetsmäklare, är Areals representant i Ljungby. Han kommer ursprungligen från LRF Konsult och närmast från värderingsföretaget NAI Svefa där han arbetat de senaste två åren. Daniel, som är uppvuxen på en mjölkgård och äger en skogsgård, vet vad det innebär att äga skog och mark. Och han har ett brinnande intresse för jord- och skogsbruk, jakt, fiske, byggnader och kulturhistoria. Vi önskar Daniel varmt välkommen och ett stort lycka till.

Vi vill bli fler
2013-05-02

Vi söker en kunnig fastighetsmäklare i Göteborgstrakten. Är du specialiserad inom jord och skog precis som vi? Välkommen att höra av dig med din ansökan till vår VD Martin på tel 0414-178 70 eller mail martin.lindskog@areal.se.

Här kan du läsa vår annons.

Vilka faktorer påverkar åkermarkspriset i Östergötland?
2013-03-27

Visst hade det varit intressant att få en prislapp på vad till exempel en skördeökning på 1 ton/ha är värd eller hur storleken på närliggande lantbruksföretag påverkar priset på åkermark lokalt. Spelar avståndet till en större stad någon roll för åkermarkspriset? För att få en utökad förståelse för hur olika faktorer bidrar till värdet på åkermark i Östergötland har ett examensarbete genomförts av Johan Westman som studerar till ekonomagronom och fastighetsmäklare på Ultuna. Arbetet har skrivits i samarbete med Göran Hellqvist, Areal i Vadstena.

Åkermarkspriserna i de allra bördigaste delarna av Sverige har under de senaste åren ökat kraftigt. Jordbruket rationaliseras successivt vilket kräver större brukningsarealer. Lantbrukare som vill expandera, inte minst arealmässigt, påverkas i stor grad av marknadens prissättning och värdering av marken. Johans studie söker med hjälp av omfattande prisstatistik och en hedonisk prismodell svar på frågan ”Hur påverkar produktions- och icke produktionsrelaterade faktorer priset på åkermark i Östergötland?”.
Resultaten visar att markens bördighet och produktivitet mätt i avkastning per hektar i spannmålsproduktionen är den variabel som i särklass påverkar åkermarkpriset mest. Till exempel ger en genomsnittlig skördeökning med 1 ton vårkorn per hektar ett ökat åkermarkpris med 33 000 kr/ha. Betalningsviljan för stora fastigheter med en hög andel åkermark är högre i regionen, studien visar således inga tecken på någon s.k. ”mängdrabatt” för åkermark. Områden där lantbruket är storskaligt med många aktörer resulterar även det i högre priser. För varje ytterligare lantbruksföretag som brukar över 200 ha inom en 5 km radie ökar åkermarkspriset med 3 861 kr/ha.
I studien inkluderades även lokaliserings- och urbaniseringsfaktorer så som avstånd till större städer och vägar. Denna typ av icke produktionsrelaterade faktorer visar dock ingen signifikant påverkan i denna region utan faktorer relaterade till produktionsförmåga och hur den lokala jordbruksstrukturen ser ut överväger helt klart. Studien visar även att prisstegringen på åkermark, bortsett från 2010 då priserna backande något, varit relativt konstant i Östergötland mellan åren 2009 till 2012.
Detta är ett axplock av resultaten från studien och vid vidare intresse gå gärna in på länken nedan där hela examensarbetet återfinns.

Åkermarkspriser i Östergötland

Uppskattad generationsskiftesträff i Nyköping
2013-03-27

På tisdagen den 26/3 bjöd Landshypotek in till en uppskattad generationsskiftesträff i Nyköping. Gästtalare i ämnet var Jens Agensjö och Lars Svensson från Areal respektive Vadstena Bokföringsbyrå AB. De cirka 50 deltagarna fick förutom en trevlig lunch många goda råd om hur ett generationsskifte bör genomföras på bästa sätt.

"Skatterna i skogen" träffar i Stockholm
2013-03-27

Under april kommer Areal i Stockholm/Uppsala tillsammans med Handelsbanken anordna ett antal träffar i Stockholmsområdet under temat Skatterna i skogen. Boken med samma namn har skrivits av Jens Agensjö och Mats Bygge på Areal och har nyligen kommit ut i färsk upplaga.Kontakta de lokala Handelsbankenkontoren för anmälan samt tid och plats.

8/4                      Västerort                                     
9/4                      Västerhaninge                           
16/4                    Östermalm                                  
17/4                    Sergel                                           
18/4                    Djursholm                                    
24/4                    Kungsholmen
 

Skatte- och fastighetskväll i Norrtälje den 17 april
2013-03-27

Roslagens Sparbank och Areal hälsar välkommen till en kväll fylld med intressant information, tips och nyheter om gården och dess ekonomi.    

 

Ur programmet:
• Generationsskifte, planering och genomförande
• Inför deklarationen, nyheter, tips och råd
• Fastighetsmarknaden, nuläge och framtid    


Anmälan görs till Roslagens sparbank på 0176-770 00.

 

Välkomna
 

Per Wijkander ny styrelseordförande
2013-03-19

i Areal. Förre styrelseordföranden och delägaren, Karl Danielsson med familj, säljer sina andelar i mäklar- och rådgivningsföretaget Areal och går vidare till egen verksamhet. Per Wijkander blir ny styrelseordförande. Det beslutades Areals årsstämma under måndagen.

 

Areal, en av landets ledande rådgivare och mäklare av jord- och skogsbruksfastigheter, har sedan starten förmedlat mer än

1 000 egendomar. Areal bildades år 2003 genom en fusion mellan Danielssons bolag, Areal, Svenska Lantbruksgruppen och Forstbyrån. Areal har i nuläget 17 delägare med familjen Danielsson som en av huvudägarna. Sedan 2003 har Areal vuxit från 15 personer och en omsättning på 15 miljoner kronor till 50 personer och en omsättning mer än 50 miljoner kronor år 2012. Areal finns idag 22 orter runt om i Sverige samt i Riga i Lettland.

 

Fortsatt tillväxtstrategi

Uppgörelsen, som sker i bästa samförstånd, innebär att övriga 16 delägare förvärvar familjen Danielssons andelar i Areal. 

- Karl och Ingrid Danielsson har med goda krafter bidragit till uppbyggandet av Areal och vi önskar dem lycka till.

 

Ägarförändringen påverkar inte Areals förmedlings- och rådgivningsarbete. Vi fortsätter dessutom att rekrytera kompetenta medarbetare och att ta marknadsandelar, bland annat öppnar vi ytterligare ett nytt Arealkontor i Sverige före sommaren, säger Martin Lindskog, vd för Areal.

 

Ny styrelseordförande för Areal blir nu Per Wijkander, agronom och registrerad fastighetsmäklare som varit verksam i Areal sedan 2006. Han har varit ledamot i styrelsen sedan 2011 och arbetar även operativt vid Areals Stockholmskontor.

- I och med valet av Per Wijkander sker en föryngring i Areal som vi välkomnar, säger Martin Lindskog.

 

För mer information kontakta:

Martin Lindskog, VD                                       

tel: 0414-178 70                                          

martin.lindskog@areal.se                                       

 

Per Wijkander, Styrelseordförande

tel: 08-678 40 69

per.wijkander@areal.se

 

 

 

Träff om jordbruket i Lettland
2013-02-27

den 4 mars kl 10 - 12 på Areals Linköpingskontor. Lantbrukare i Östergötland är inbjudna till en träff om jordbruket och möjligheten att investera i jordbruksmark i Lettland. Oskar Danielsson från Areal berättar. Välkomna.

Areal i Sverige AB © 2005 - 2017
Info in English